Eerst woning kopen of toch eerst verkopen?

De vakantie periode was een goed moment om eens rustig na te denken over uw woonwensen. Nu dat de meeste mensen weer terug zijn zitten ze met een dilemma.

 
De huidige woningmarkt is voor veel woningbezitters met verhuisplannen een dilemma. Zet u eerst uw woning in verkoop of start u het verhuistraject met de zoektocht naar een nieuwe woning? Eerst uw woning verkopen en daarna pas een andere kopen is de veiligste volgorde, maar is het ook de verstandigste keuze? Wat u het beste kunt doen is sterk afhankelijk van de woningmarkt..

Wat de juiste volgorde is, hangt af van uw wensen en van de huizenmarkt. Wanneer u uw oog hebt laten vallen op een specifieke woning, moet u eigenlijk wel kiezen voor eerst kopen. Door eerst te verkopen hebt u echter als voordeel dat u weet wat u te besteden hebt voor uw volgende koopwoning. Tot voor kort was eerst verkopen en daarna pas een ander huis kopen juist een te groot risico. Het gevaar was dat u geen woning meer kon kopen door de grote vraag naar woningen en de sterke prijsstijgingen die duidelijk merkbaar waren.


Situatie op de woningmarkt

In de periode vanaf 2013 tot 2022 was de keuze eenvoudig. De prijzen zijn in deze periode dermate hard gestegen, dat u wel eerst moest kopen om daarna te verkopen. Maar deze conclusie is getrokken op basis van de kennis achteraf. In 2013 was nog niet bekend dat de prijzen hard gingen stijgen. Bijvoorbeeld in 2020 was het duidelijk dat eerst verkopen niet de verstandigste keuze was. De woningprijzen waren hard aan het stijgen en een verdere stijging leek waarschijnlijk.

Wat de verstandigste keuze is in de huidige markt is moeilijk te zeggen. De huizenprijzen zijn in de afgelopen maanden gezakt, maar zet de daling door of gaan de prijzen weer stijgen? Het is nooit met 100% zekerheid te zeggen, maar nu eerst kopen brengt een extra risico met zich mee in vergelijking met een aantal jaren geleden.

Safe or sorry? 

Zodra de prijzen zakken, moet u niet in de ongelukkige positie zitten dat u twee woningen in uw bezit hebt. Eén woning hebt u net gekocht en de andere staat in de verkoop. In deze positie hebt u namelijk dubbel last van de dalende huizenprijzen. U hebt een huis gekocht dat inmiddels een lagere waarde heeft en u probeert een woning te verkopen die een lagere verkoopwaarde heeft. De te verkopen woning moet u in prijs verlagen, maar dat gaat niet lukken als u bij het kopen van de nieuwe woning rekening hebt gehouden met de vermoedelijke overwaarde uit de andere woning.

Wij adviseren u graag wat voor u de verstandigste keuze is. De slimste keuze is namelijk ook afhankelijk van de ontwikkelingen op de lokale woningmarkt en van uw eigen wensen en financiële mogelijkheden. Bel voor een vrijblijvende afspraak 088-4483100 (lokaal tarief) of start hier met een gratis online waardebepaling.