Zaterdag 30 September Landelijke Open Huizen Route!

Er is nog voldoende aanbod voor succesvolle Open Huizen Route

In diverse grote steden zoals Amsterdam en Den Haag is het woningaanbod sterk afgenomen. Maar Amsterdam is niet de rest van Nederland. In het grootste deel van de Randstad, Midden-Brabant, Gelderland en Overijssel is er sprake van een aantrekkende woningmarkt. En ook in de rest van Nederland is er nog voldoende aanbod voor een succesvolle najaarseditie van de landelijke Open Huizen Route. Zaterdag 30 september is het weer zover. Dan opent een flink aantal opdrachtgevers van DIVA Makelaars en hun aangesloten parters hun te koop staande woning voor bezichtiging. Brancheorganisatie VBO Makelaar verwacht veel mensen die zich willen oriënteren op de woningmarkt.

DIVA Makelaars: “De Open Huizen Route is een prima gelegenheid voor oriëntatie op het aanbod. De dag wordt vaak ook gebruikt voor beantwoording van vragen zoals wel of geen energiebesparende maatregelen, hypotheekverstrekking met of zonder NHG, is een bouwkundige keuring noodzakelijk, verstrekt de gemeente Startersleningen? etc.” 

Betaalbaarheid
In een groot deel van Nederland is de woningmarkt flink aangetrokken. Het aantal woningverkopen is in 2017 met 15% toegenomen in vergelijking met 2016. De extreem lage hypotheekrente heeft de woningmarkt een enorme boost gegeven. Samen met een inhaalvraag na de crisis resulteert dit in stijgende prijzen. Voor geheel 2017 wordt een prijsstijging van 6,5 tot 7% verwacht. In de grote steden is de vraag zelfs zo groot dat dit tot overbiedingen leidt. DIVA Makelaars: “Een goede begeleiding van een aankoopmakelaar kan dan nuttig zijn. Niet alleen voor het biedingproces en de onderhandelingen, maar ook om bijvoorbeeld de koper te wijzen op het nut van ontbindende voorwaarden. Een financieringsvoorbehoud blijft in zeer veel gevallen toch noodzakelijk. En ook een bouwkundige keuring is vaak verstandig.”

Nieuwbouw
Het consumentenvertrouwen is hoog. De vraag zal de komende tijd dan ook zeker niet afnemen, met name Flevoland zit sterk in de lift. Tijdens de crisis is de bouw van nieuwbouwwoningen echter sterk teruggevallen. Hoewel de bouw weer aantrekt, blijft het aantal opgeleverde woningen achter bij de groei van het aantal huishoudens. Daar komt voorlopig waarschijnlijk geen eind aan.

Huren of kopen?
DIVA Makelaars
: “De vraag of men moet huren of kopen, kan ik zonder nadere gegevens niet voor een ieder beantwoorden. Daarvoor moet men 30 september langskomen. De huurprijs van een huurwoning is de afgelopen jaren flink gestegen. De woonlasten van een koopwoning zijn op dit moment over het algemeen dan ook lager dan een vergelijkbare huurwoning. Zeker in de vrije huursector, waar de schaarste groot is. Maar voor diegenen die flexibel willen zijn, blijft huren de beste optie.” 

Voor het aanbod deelnemende Open huizen van DIVA Makelaaars kijkt u op
http://www.divamakelaars.nl/openhuis

 

Recent bekeken