DIVA Makelaars beantwoordt de vraag van de maand

Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en WOZ-waarde?

DIVA Makelaars: “Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen. De taxatiewaarde wordt gebruikt bij de aan- en verkoop van een woning. 

De WOZ-waarde is een waardebepaling aan de hand van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Deze waarde kan dus behoorlijk verschillen met de daadwerkelijke marktwaarde, omdat verbouwingen, de staat van de woning of de ligging bijvoorbeeld niet meegenomen worden in de WOZ-waarde. Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van de gemeentelijke heffingen bepaald. De WOZ-waarde wordt altijd bepaald op 1 januari van het afgelopen jaar. 

Een taxateur bezichtigt de woning en bepaalt de waarde van de woning op basis van een aantal punten die gelden voor alleen uw woning. Een taxatie wordt in veel gevallen door de geldverstrekker verplicht gesteld op het moment dat u een (nieuwe) hypotheek afsluit. Voor een hypotheek met NHG is een taxatie altijd verplicht. Aan deze taxatie zijn kosten verbonden.

Wilt u een woning verkopen of kopen, dan kunt u voor een schatting van de mogelijke opbrengst de makelaar uitnodigen voor een waardebepaling van de woning bij verkoop. Bij DIVA Makelaars verstrekt de makelaar deze waardebepaling  gratis en voorziet u direct ook van een verkoopadvies.  

DIVA Makelaars helpt u graag bij het taxeren van uw woning of met een gratis waardebepaling.  Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 088 - 448 31 00 voor het maken van een afspraak .