slide
Outstanding Agents. Outstanding Results. DIVA staat voor ‘Ster’: wij willen dan ook uitblinken in optimale service en kwaliteit

For sale: Plein 1940-1945 1, 3313 CV Dordrecht

€475,000
Type of residence Social property, Religious institution
Plot size 669 m²
Total floor area 364 m²
Acceptance By consultation

Note

General

D E P E T R U S K A P E L

Nieuw in het aanbod van Reliplan: de Petruskapel aan het Plein 1940-1945 te Dordrecht. De Petruskapel is een wederopbouwkapel welke uitblinkt in eenvoud en waarin elke centimeter optimaal kan worden benut. De opvallende open dakruiter vormt een kenmerkend baken voor de geloofsgemeenschap voor wie dit gebouw door de jaren heen de basis heeft gevormd.

‘H E T K... More info
  • Features

    All characteristics
    Type of residence Social property, Religious institution
    Construction period 1948
  • Location

Features

Offer
Reference number 00367
Asking price €475,000
Upholstered Yes
Upholstered Upholstered
Acceptance By consultation
Last updated 16 April 2024
Construction
Type of residence Social property, Religious institution
Type of construction Existing estate
Construction period 1948
Surfaces and content
Plot size 669 m²
Floor area 364 m²
Outdoors
Location Near highway, Near public transport, Near school, Residential area, Unobstructed view
Accessibility Busstop within 500 meters
Cadastral informations
Dordrecht I 2163
Area 669 m²
Range Entire lot
Ownership Full ownership

Description

D E P E T R U S K A P E L

Nieuw in het aanbod van Reliplan: de Petruskapel aan het Plein 1940-1945 te Dordrecht. De Petruskapel is een wederopbouwkapel welke uitblinkt in eenvoud en waarin elke centimeter optimaal kan worden benut. De opvallende open dakruiter vormt een kenmerkend baken voor de geloofsgemeenschap voor wie dit gebouw door de jaren heen de basis heeft gevormd.

‘H E T K E R K J E O P D E S T A A R T’

Het kerkgebouw bevindt zich in ‘de Staart’, een in het begin van de twintigste eeuw opgetrokken woonwijk welke aan de zuidkant geflankeerd wordt door de Wantij en aan de noordkant door de Merwede. De wijk dankt zijn opvallende naam aan zijn langgerekte vorm welke doet denken aan de staart van een dier.


Door de forse bevolkingsgroei in de buurt en dientengevolge de toename van het aantal kerkelijke leden werd, na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van kerkgebouwen (zoals de Wilhelminakerk) in de omgeving, in 1955 voor het eerst nagedacht over de bouw van een kerk op ‘de Staart’ zelf.

Er was een grote behoefte aan het bij kunnen wonen van kerkdiensten in het eigen stadsdeel in plaats van gebruik te blijven maken, iets wat tot de bouw van de Petruskapel toch mogelijk gemaakt werd door de Bakovenbouw. Vier kerkleden die hier werkten kregen het voor elkaar dat de kantine van de Bakovenbouw gebruikt mocht worden voor de diensten. Deze kantine bleef, terwijl er ondertussen plannen voor de bouw van een eígen kerk werden gemaakt, tot in 1858 de tijdelijke thuishaven van de gemeenschap.


In augustus 1958 ging de gemeente akkoord met de bouwplannen en na jaren van voorbereiding is op 8 november van dat jaar is de eerste steen gelegd. Die eer kwam toe aan DS. M.G. Ton, een legerpredikant welke de hoop uitsprak dat de kerk een belangrijke rol zou vervullen in de levens van velen en dat de Petruskapel een plek zou vormen waar een ieder geholpen, getroost en gesterkt zou kunnen worden. Een wens die, zo mogen we na al die jaren concluderen, absoluut bewaarheid is geworden!



Dhr. J. de Gruijter werd als architect gevraagd zich over het ontwerp te ontfermen en hij deed dat volledig in zijn vrije tijd. Hij ontving veel lof over het eindresultaat: het was hem gelukt om met weinig middelen een fraai resultaat neer te zetten.


Op 23 december 1958 werd de Petruskapel officieel in gebruik genomen en in 1978 is het gebouw uitgebreid met de twee bijeenkomstruimtes, de pantry, de toiletvoorzieningen en de ruime hal. Door deze aanbouw kon er worden voorzien in de groeiende behoeften van de gemeenschapsleden om samen te komen.

Ground floor

Binnenkomst in tochtportaal met toegang tot de ontvangstruimte met pantry, de toiletruimtes, de bijeenkomstruimtes en de kerkzaal.

Ontvangstruimte

De goed bemeten entree vormt een ontvangstruimte van waaruit alle zalen en ruimtes te bereiken zijn en waar plaats is voor een garderobe en een grote tafel. Aan deze tafel kan de koffie of thee worden genuttigd die vanuit de pantry worden verstrekt.

Pantry

De pantry is voorzien van een eenvoudig keukenblok en een groot doorgeefluik.

Kerkzaal

De kerkzaal bevindt zich in het oorspronkelijke deel van de kerk en is een aangename plek om te verblijven door de grote (glas-in-lood) raampartijen aan weerzijden en het hoge plafond. De entresol op de eerste verdieping biedt thans plaats aan het orgel.


Bijeenkomstruimte 1

De grootste bijeenkomst/vergaderruimte is gelegen aan de voorzijde van het gebouw en kent riante proporties.


Bijeenkomstruimte 2

De tweede bijeenkomstruimte is kleiner van formaat, maar nog steeds prima vergaderingen of bijeenkomsten van kleinere gezelschappen. Vanuit deze ruimte is er toegang tot de bergkast met de opstelplaats voor de cv-ketel.

Toiletruimtes

De sanitaire ruimte is onderverdeeld in 2 aparte toiletruimtes met aan de rechterzijde een herentoilet met urinoir (2x) en aan de linkerzijde een damestoilet.

Details

Ten behoeve van de verkoop is er een meetrapport opgesteld. In dit meetrapport valt een Bruto Vloeroppervlakte (BVO) van 364 m2 te lezen met een verhuurbare oppervlakte (VVO) van in totaal 319 m2. De VVO is als volgt onderverdeeld:

- 256 m2 bedrijfsruimte

- 22 m2 verkeersruimte

- 41 m2 toilet/,- facilitaire/, -techniekruimte.

B E R E I K B A A R H E I D

De kerk kent zowel voor bezoekers die gebruik maken van de auto, als bezoekers die gebruik maken van openbaar vervoer een nagenoeg perfecte bereikbaarheid. Het pand bevindt zich namelijk ongeveer in het midden tussen de A15 en de A16 op een steenworp afstand van de N3 en de dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich op slechts enkele minuten loopafstand.

P A R K E R E N

Er is ruimte voor het parkeren van auto’s in de omliggende straten.

K A D A S T R A L E G E G E V E N S / B E S T E M M I N G

Het gebouw is kadastraal bekend onder: gemeente Dordrecht sectie I, nummer 3163.

De geldende bestemming is: maatschappelijk.

B E Z I C H T I G E N

Voorziet de Petruskapel in de behoefte van jouw geloofsgemeenschap of maatschappelijke organisatie? Neem dan contact op met Reliplan Erfgoedadviseur Arjan van de Ruit via 06-26997558 voor het maken van een afspraak!


B I J Z O N D E R H E D E N

- Bouwjaar: 1958
- BVO: 364 m2
- VVO: 319 m2
- Er is geen WOZ Waarde. Een kerk is hiervan vrijgesteld.
- Aanvaarding: in overleg

Brochure(s) and other documents

ZonZone

Close

Recently viewed